het opbergen van geslingerde ramen
Reacties
-
Geertje
18-08-2017 om 07:31Dag Ben, ik heb dit de afgelopen jaren geprobeerd. Maar er blijft altijd iets van honing in de ramen zitten na het slingeren, dat druipt er dan gedurende de winter uit en geeft een vreselijke zooi. En het restant honing in de ramen gaat naar azijn ruiken, mijn bijen waren daar niet over te spreken toen ik de ramen weer in gebruik nam. Even uitluchten voor je ze weer in gebruik neemt is ook geen optie vanwege die honingresten. Heb jij hier geen last van?
-
Victor
18-08-2017 om 07:33Dag Ben,
Hier een vraag van een beginnend imker:
Wat is de achterliggende reden om de bebroede ramen zo snel mogelijk om te smelten? -
Kees
18-08-2017 om 08:19Dag Ben,
Behalve azijnzuur wordt ook mierenzuur genoemd als mogelijk ontsmettingsmiddel. Heb jij daar ervaring mee?
Hebben de bijen daar het volgend jaar minder bezwaar tegen?
Groet uit Keppel. -
Arnoud
18-08-2017 om 09:39Dag Ben/Geertje, ik heb geleerd op de basiscursus dat je geslingerde ramen direct in de kast terughangt, na 2 dgn. hebben de bijen de raten helemaal schoon gemaakt voor opslag.
-
Lineke
18-08-2017 om 10:01Hoi Ben, ben weer blij met je blog, want met die vraag zat ik ook net! :-)
Ik heb de natte geslingerde ramen op zolder gezet, gestapeld met aan de onder- en bovenkant gaas, zodat de wasmot er niet in kan. Op een verhoging, zodat het door kan luchten en hopelijk niet gaat schimmelen, met een dekplank eronder, waar de honing op kan lekken. Denk je dat het zo goed gaat?
Ik sluit het juist niet hermetisch af, omdat mijn ervaring is dat het dan gaat schimmelen. De zolder is niet verwarmd, maar ook niet echt koud, aangezien het boven een verwarmd huis zit.. Ijsazijn doe ik er ook niet bij, omdat mijn ervaring ook is dat die geur in de restjes honing trekt en de bijen dat niet fijn vinden... -
Ben de blogger
18-08-2017 om 10:01Geertje, de film honing die achterblijft, gaat enigszins gisten. Er ontstaat dus een beetje alcohol. Leg een dekplank op de grond waarop je de bakken stapelt. Dan is alleen de dekplank nat van de honing. De bijen nemen de nog natte ramen juist extra snel in gebruik in het voorjaar en maken ze keurig schoon.
Victor, bebroede ramen zijn aantrekkelijk voor de wasmot, ze eten juist van de achtergebleven popvervellingen.
Kees, mierenzuur is veel agressiever dan ijsazijn. Niet doen dus. Vinden de bijen ook ;-).
Arnoud, ik ben een luie imker ;-), zoals Pia Aumeier dat ook zegt en daarom sla ik de nat geslingerde ramen zo op in de schuur. Dat schoonmaken door de bijen is niet zinvol. Het zou kunnen leiden tot roverij van zwakke volken. -
Anneke van Pelt
18-08-2017 om 10:37Ben hoe herken je roverij? Hoe zie je dat het vreemde rovers zijn die de kast binnengaan?
-
Henk de Wit
18-08-2017 om 10:45Ik laat de natte geslingerde ramen al jaren door de bijen schoonmaken. Ik zet ze echter niet terug op de kasten maar zet ze in stapels op een flinke afstand van de stand. Het is er dan een of twee dagen erg druk maar dan zijn ze ook schoon. Ik doe de ramen dan 24 tot 48 uur in de diepvries (-18) en verzamel ze dan in grote plastig bakken welke hermetisch gesloten zijn.
Zo werk ik al meer dan 10 jaar en dat gaat uitstekend. Wel is het zo dat ik geen bebroede ramen bewaar. Die gaan de smelter in.
-
Anoniem
18-08-2017 om 13:15netjes een toren gemaakt,goed gesloten in de blokhut..Boven in 8 inlegkruisjes op elkaar geplakt,zodat het ijsazijn er goed in door dringt. maar na 2 dagen veeeel bijen in de blokhut. Ze hadden het toch ontdekt. mijn fiets staat daar ook.
Dus die ruimte is niet afgesloten. Andere afgesloten ruimte moeten zoeken. nu gaat het goed. -
Renée van Diessen
18-08-2017 om 14:37In die Monatsbetrachtungen van Guid Eich 2009 op seite 41 staat het uitgelegd hoe je de honingramen kunt laten uitlikken door de bijen bovenop het volk, maar met een lege honingkamer ertussen.Dit moet plaats vinden in de tijd dat er kans bestaat op roverij.De bijen brengen in paniek de honing naar beneden en je kunt de ramen droog opruimen.
Er zit natuurlijk wel een folie of een plank tussen.
De folie aan een hoekje terugslaan of het gat in de plank open maken. -
Ben de blogger
18-08-2017 om 14:42Lineke, gebruik je horgaas want de wasmot is erg klein? Indien je ramen echt onbebroed zijn is de kans op wasmot te verwaarlozen, echter een zolder blijft aantrekkelijk voor wasmotten.
Henk, met het buiten plaatsen van je ramen trek je wel alle bijen uit de omgeving aan. Eventuele besmettelijke ziektes kunnen zo makkelijk overgedragen worden. Door je ramen op -18 te bevriezen dood je inderdaad alle wasmotlarven.
Anneke, roverij herken je direct. De bijen lijken wel gek en dringen met honderden tegelijk de kast in. -
wdvill
19-08-2017 om 10:57Dat van de roverij kan ik beamen Anneke. In plaats van gestructureerd in en uit te vliegen langs de vliegopening hangt er een horde bijen nerveus heen en weer voor én rond de kast. Ze stromen massaal naar binnen. Haal je de dekplank er af, zie je door het afdekglas dat bijen geweldig nerveus heen en weer lopen.
-
Hendrie
19-08-2017 om 14:34Hallo Ben,
Ik heb een andere vraag m.b.t.tot de honingkamer(s).
Ik heb een spaarkast met twee honingkamers.Een met broed en een met alleen nectar en wat verzegelde honing.Kan ik ze alle twee erop laten staan voor de bijen zelf of moet ik de bovenste er toch afhalen en wat mee ''doen''?of straks in september naar onder verhuizen(alle twee of een?)Alvast bedankt!Hendrie -
Ben de blogger
19-08-2017 om 17:41Hendrie, de bovenste hk kun je het beste snel helemaal naar beneden plaatsen. De andere hk laten staan.
-
Hendrie
20-08-2017 om 08:36Goedemorgen Ben,
Toch nog een aansluitende vraag.De bovenste honingkamer naar onderen ,moet ik de honing ook open krabben of regelen de bijen het zelf?Alvast weer bedankt!en ben erg blij met je blog! -
menko van der leij
20-08-2017 om 08:39je kan ze toch ook in de vriezer doen?
-
Ben de blogger
20-08-2017 om 08:46Hendrie, doen de bijen zelf wel. Open krabben geeft veel te veel reuring, met kans op roverij.
Menko, ja dat kan. Maar dat is een persoonlijke keuze. -
Werry Jonker
20-08-2017 om 21:28Ik doe de honingramen van mijn Golzkasten in een aparte kast waarin ze kunnen overwinteren. Ik heb geen zolder, maar zet ze op een onverwarmde slaapkamer. Wel vaak schimmel en gisten.
Per ongeluk had ik een kast iets open staan, waardoor er maar een paar bijen tegelijk naar binnen/buiten konden. 20 meter van de bijenstal.
En zie, dat gaat heel rustig, zonder veel "reuring".
Als dat goed gaat, is dat misschien een methode?
Groet Werry -
Ben de blogger
21-08-2017 om 12:40Werry, waarschijnlijk is de opening van je kast slechts ontdekt door de speurbijen van 1 ander volk.
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?Meldt u zich dan hier aan.