09-10-2020

Zonnige najaarsvlucht

Zodra de zon in de middag doorkomt, wordt het inmens druk voor de bijenkasten. Alle volken vliegen dat het een lust is. Een heerlijk gezoem vult de lucht en de bijen dansen in het tegenlicht van de zon. Tussen de volken zie je nog grote verschillen. Het ene volk haalt veel stuifmeel, het andere nauwelijks. Sommige volken lijken sterker in hun vlieggedrag. Dat kan ook de stand van de zon liggen. 

De zon is inmiddels verdwenen en de lucht wordt donker. De bijenvlucht verstomt. Het was even genieten. Eigelijk is er niets meer te doen in de bijen. De vliegopeningen zijn verkleind en de binnenkant van de houten daken zijn goed geisoleerd. 

De eerste koude nachten zijn ook weer interessant, want dan kun je door het folie heen goed de sterkte van de volken observeren. Maar zo ver is het gelukkig nog niet. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Klik op deze link voor de  bijgevoegde kastkaart, die ik op dit moment gebruik.

Reacties

  • Hero

    09-10-2020 om 18:09

    Prachtig om te zien , mijn volken vlogen wel minder hier in zuid oost drenthe, we hadden minder zon en lagere temperaturen dan in de Gelderse achterhoek ,wat ik ook niet snap is waarom hebben de bijenvolken zo weinig voroamijten dieze herfst? Ook oude collega imkers waarvan ik de volken van onderhoud hetzelfde beeld.,vorig jaar veel varroa en mijn volken toen veel d.w.v bijtjes, nu niets en ze zijn bere sterk en gezond? Geld dat ook voor mijn collega imkers? Trouwens nog bedankt Ben voor je uitleg over de kasten, buiten of onderdak, wens je een goed weekend, groet de buckfastman.

    Ha Hero, interessante waarneming. Ik beweer al een aantal jaren dat de virulentie (ziekmakendheid) van de virussen aan het verminderen is. Hetgeen overigens een normaal evolutionair beeld schijnt te zijn bij virussen. De tolerantie van onze bijen kan ook vergroot zijn. Er ontstaat tevens een co-evolutie tussen gastheer en varroamijt. Door middel van selectie op je beste teeltmoeren kun je het proces beïnvloeden. Ik selecteer daarbij nadrukkelijk op het ontbreken van DWV-en CBPV-bijen en de laagste mijtenbesmetting (zonder behandeling om een zuiver beeld te krijgen van de prestaties van de bijen). Groet, Ben

  • Annelies

    09-10-2020 om 19:09

    Dank je wel voor je prachtige verslag. Wat een mooie beelden!

  • J El

    09-10-2020 om 20:36

    Hoi,
    1 van mijn volken neemt geen voer meer op.
    Er zat voor ongeveer een halve kilo tot een kilo honing in, en ik heb nu 5 keer gevoerd, waarvan ze 4,5 bakjes oogenomen hebben, dus ze hebben een ruime kilo tekort, is hier nog wat aan te doen?

    Ha J., ik zou even stoppen met voeren en hopen dat er nog een paar warmere dagen komen. Dan kun je proberen die laatste 1,5 kilo voeren. Zorg dat je voer handwarm is en dek je voerbakje af met isolatie zodat de warmte langer behouden blijft. Ze moeten die ruime kilo in een etmaal op kunnen nemen. Vaak duidt het niet opnemen op een onderliggend probleem, zoals een hoge mijtbesmetting.
    Toch volhouden! Groet, Ben

  • Sander uit Groningen

    10-10-2020 om 06:42

    Hoi Ben, ik heb een vraag. Ik heb 2 volken in een 6ramer ingewinterd. Al een poosje terug de vliegopening verkleind. Nu maakte laatst iemand de opmerking dat ivm met de huishouding van de bijen de vliegopening groter zou moeten zijn dan dat er net een paar bijen door zouden kunnen. Deel jij deze mening? En wat zou een juiste afmeting ongeveer dan zijn?

    Ha Sander, in mijn laatste video zie je dat het een volkje, dat veel stuifmeel binnenbrengt, ook slechts een klein rond gaatje als vliegopening heeft. Ook volken in boomholtes kitten hun vliegopening bijna geheel dicht. Dat verschijnsel zie ik ook in mijn TBH's met gesloten bodem.
    Volken hebben natuurlijk wel een stofwisseling, maar een beperkte vliegopening van twee centimeter breed geeft voldoende verse lucht. Groet, Ben

  • karin

    10-10-2020 om 08:56

    Hallo Ben,
    ik heb 1 volk waarin nog steeds darren aangehouden worden. Zij hebben in augustus een stille moerwissel doorgevoerd en bij de laatste controle medio september waren moeder en dochter samen aan de slag. Aan de warmte van de dekplaat te voelen is er nog steeds flink wat broed. Zij is merkelijk warmer dan de andere kasten. Heb jij enig idee wat de aanwezigheid van de darren verklaart? Gisteren vlogen die ook nog lekker rond in het zonnetje en mochten ook terug de kast in...

    Ha Karin, leuk verschijnsel. Je jonge doet het blijkbaar goed gezien de broednestwarmte. Die nu nog in leven zijnde darren heb ik ook wel eens waargenomen. Die darren zijn natuurlijk in augustus aangehouden omdat de oude moer nog gewisseld moest worden. Blijkbaar is er een bepaald moment voor de darrenslacht. Wanneer dat moment voorbij is, is de drang tot afstoten van de darren voorbij.
    Je ziet ook wel een enkele dar de winter overleven, dat kan dan een vreemde dar zijn uit een ander volk dat na de darrenslacht binnen gekomen is. Dan worden ze blijkbaar weer gewoon getolereerd. Groet, Ben

  • Tessa

    10-10-2020 om 13:59

    Hallo Ben,

    Ik heb even een vraag mbt wintervoorraad. Ik lees veel verschillende adviezen over de hoeveelheid suikerwater die je per kast geven moet..
    Ik heb per kast ongeveer 18 liter suikerwater gegeven( verhouding 2 liter water en 3 kg suiker) hiervan is volop honing gemaakt. Is dit voldoende? Toen ze geen suikerwater meer namen ben ik gestopt met geven.
    Is dit voldoende denk je?

    Groet van Tessa

    Ha Tessa, het zal wel genoeg zijn, misschien zelfs iets aan de ruime kant. Maar die verschillende adviezen komen ook doordat iedereen over andere maatvoeringen praat.
    Jij hebt het nu het over 18 liters. Wanneer je 3 kilo suiker oplost in 2 liter water, dan ontstaat er een suikerwateroplossing die meer is dan 2 liter. Maar hoeveel? Dat heb ik nooit nagemeten. Jij wel?
    Je kunt beter praten over het aantal kilo's droge suiker dat je gevoerd hebt.
    Indien een volk geen eigen reserves heeft, dan moet je bij een 1 baks volk 12 kilo droge suiker kopen als wintervoeding. Heb je 2 broedkamers gevuld met bijen dan moet je zon 15 kilo droge suiker kopen en voeren als suikerwateroplossing. Ik hoop dat dit je vraag beantwoord. Groet, Ben

  • Herman Hulleman Harderwijk

    10-10-2020 om 16:30

    Dag Ben,

    Even off-topic; het wordt nu rustiger rondom de bijenactiviteiten in en om de kast. Graag wil ik volgend voorjaar beginnen met het maken/bijhouden van kastkaarten, voor elke kast. Heb jij tips (of waar kan ik deze vinden) wat je er zoal op moet zeten ?

    Dag Herman, ik zal onder het bovenstaande blogbericht een linkje zetten met de kaart, die ikzelf gebruik. Het is vooral bedoeld om de relevante observaties te noteren en eventuele aandachtspunten voor de volgende controle. Tevens houd ik de gegevens bij van de koningin en eventueel haar vervangster. Groet,

  • Tessa

    10-10-2020 om 17:50

    Hallo Ben,
    Dank voor je antwoord,duidelijk zo!
    Dan hebben we voldoende wintervoorraad gegeven!
    Als ik 3 kg suiker oplos in 2 liter ( gekookt) water krijg ik ongeveer 3,5 tot 3,7 liter suikerwater.

    Groet Tessa

  • mark

    11-10-2020 om 12:24

    Hoi Ben, even off topic. Weet niet hoe ik ja anders kan bereiken. Ik heb nog 2 emmers voorjaarshoning staan die volledig gekristalliseerd is. Ik heb geen weckketel. Die wil ik eigenlijk nu ook nog niet kopen met de kleine hoeveelheden honing die ik weer vloeibaar moet maken jaarlijks. Normaal zet ik de potjes in de oven op 40 graden. Denk jij dat dit ook gaat met de hele emmers? Het zijn echte honing emmers, en de temperatuur komt uiteraard niet boven de 40 graden uit. Zou er een plastic lucht in de honing komen? Mij lijkt het niet, er staan op veel plaatsen in de wereld ook emmers honing in warmere buitenlucht. Hoe sta jij hierin? Dank

    Mark, dit is de beste manier om je vragen te stellen. Kunnen anderen die met dezelfde vraag zitten ook meekijken. Beroepsimkers bedienen zich van warmtekasten om hun emmers honing weer vloeibaar te maken, dus doen wij dat met de elektrische oven. Ik doe dat ook altijd. Meestal op 40-45 graden, anders duurt het wel heel erg lang. Voorjaarshoning laat ik een dag in de oven staan en daarna roer ik die met een speciale honingboormachine met roerstaaf. Na 4 minuten heb je prachtige crèmehoning. Zomerhoning laat ik twee dagen in de oven staan ('s nacht uit) en dan is ze weer prachtig vloeibaar en helder. Halverwege het proces even roeren, dat versnelt het vloeibaar maken. Succes verzekerd ;-). Groet, Ben

  • mark

    11-10-2020 om 16:05

    Hoi Ben, dank voor je reactie! En fijn om te horen dat anderen hier ook iets aan hebben. Ik zet de emmers gewoon in de oven, en ben niet meer bang voor eventuele plastic lucht! Morgen gaan de emmers de oven in!. Groet Mark

    Mark, om afgifte van geur te voorkomen, moet je wel emmers gebruiken die speciaal bedoeld zijn voor honing (voedingsmiddelen kwaliteit). Dit heeft overigens niets met de oven te maken. Groet, Ben

  • Bendicks

    11-10-2020 om 19:12

    Hallo Ben, ik zie dat bij de miniplus kastjes de voerbakken er nog op staan. Doe je dit bewust of ben je er nog niet aan toe gekomen de voerbakken eraf te halen. Groet, Bendicks

    Ha Bendicks, ik laat ze bewust erop staan. Ik heb de indruk dat de dakjes van de miniplussen te dun zijn uitgevoerd. Met andere woorden ze isoleren onvoldoende, want ik zie regelmatig condensvocht onder aan het folie onder de deksels (zonder voerbakje). Ik hoop dus dat het voerbakje met piepschuimen bodem iets meer isolatie geeft zodat er geen condens aan het plafond boven de bijen gevormd wordt.
    Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.